top of page
Поиск
  • Фото автораXOB'ka Live

F.A.Q.

Що таке аутизм? Це хвороба?

Проблема аутизму на сьогоднішній день є найбільш поширеним порушенням розвитку. Аутизм не хвороба. Аутизм це розлад розвитку, що проявляється в перші три роки життя дитини і в значній мірі впливає на всю його подальше життя. Основні прояви аутизму полягають у порушенні здатності сприймати і обробляти інформацію з соціуму, порушення спілкування, взаємодії з іншими людьми, що призводить до порушення соціальної поведінки. Ці порушення супроводжуються значною затримкою розвитку мови, особливому формуванню гри і навчальної діяльності. Часто такі проблеми поєднуються з порушенням сенсомоторного розвитку. Нездатність навчатися натуральним способом призводить до зниження рівня інтелектуального розвитку.


Що мають робити батьки, коли у їхньої дитини виявили аутизм? Як лікувати дитину?

Не панікувати, а тверезо розглянути, які проблеми в розвитку дитини. Не шукати золотої пігулки, тому що ліків від аутизму немає, а бажання шарлатанів від медицини заробити на горі батьків не має меж. Медикаментозне лікування при аутизмі може бути виключно симптоматичним – у випадках значних проявів агресії та само агресії, депресії, порушенні сну. Необхідно зрозуміти, що ці діти не такі, як інші. Вони інакше відчувають, мислять інакше, інакше спілкуються з оточуючими, у дітей з аутизмом дуже високий рівень тривоги, що призводить до бажання дотримуватись до сталих шаблонів в житті (постійні маршрути, сталий режим дня, повторювання ігр та розмов, тощо) . Головне, що необхідно знати – чим раніше почнуться реабілітаційні корекційні заннятя, тим більше буде ефект та більше шансів на те, що дитина зможе навчатись нарівні з іншими дітьми та зможе краще соціалізуватись.


Куди звертатись за допомогою? Як спілкуватися з дитиною?

Діти з розладами спектру аутизму дуже різні. Рівень порушень відрізняється дуже сильно – порушення соціальної взаємодії з іншими людьми може проявлятись від повного уникнення спілкування до нав’язливого спілкування лише на ті теми, що є значущими для дитини. Рівень порушення комунікації може характеризуватись відсутністю мовлення взагалі, навіть не має лепету, а може бути недорозвинене мовлення (тільки окремі слова, фрази, граматично неправильні) яке дитина використовує лише при гострій потребі. Виходячи з цього батьки мають обирати яким чином буде проводитись корекційна робота. Це може бути відвідування спеціалізованого навчального закладу, але нажаль у нас в країні не існує державних установ, які займаються виключно проблемою аутизму. Спеціальні навчальні заклади для дітей з порушенням інтелектуального розвитку або для дітей з важкими вадами мовлення не вирішують проблеми поведінки, не враховують особливості дітей з аутизмом. На сьогодні в багатьох містах працюють недержавні, громадські/благодійні установи або приватні заклади, які спеціалізуються на наданні допомоги дітям з аутизмом. Нажаль далеко не всі ці заклади укомплектовані фахівцями належного рівня, тому батькам необхідно провести доволі значну дослідницьку роботу, щоб обрати місце, де дитина отримає той рівень допомоги, який їй необхідне. А це – командна робота фахівців різних напрямків. Психолог, поведінковий терапевт, корекційний педагог, логопед, сенсорний терапевт, музичний та арт-терапевт, бажано не забувати про фізичний розвиток. Аутизм, це комплексне порушення розвитку, тому і втручання фахівців має бути комплексне та планомірне.

Бажання, щоб діти заговорили якомога скоріше призводить до прагнення пролікувати дитину препаратами або звернутись до апаратних методів. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, такі методи не мають доказового підтвердження ефективності. Не рідкість, коли прагнення прискорити процес говоріння за рахунок використання ноотропів, провокує початок епілепсії у дитини. У дітей з розладами спектру аутизму епілепсія зустрічається в 25-30 разів частіше, ніж в популяції вцілому.


Хто і як може діагностувати аутизм?

Існують скринінгові тести, які можуть виявити схильність дитини до розвитку аутизму, тобто попередня діагностика – М-СНАТ (проводиться в віці від 16 до 30 (48) місяців) для виявлення дітей з ризиком аутизму із загальної популяції. Може бути проведена педіатром, сімейним лікарем, неврологом, самими батьками.

Рейтингова шкала аутизму у дітей (Childhood Autism Rating Scale, CARS) CARS базується на клінічних спостереженнях за поведінкою дитини, може служити для первинного скринінгу симптомів аутизму. Шкала застосовується для дітей у віці 2-4 років. Дана шкала належить до скринінгових методів і не є підставою для постановки діагнозу. Формальна діагностична оцінка повинна включати міждисциплінарну всебічну оцінку дитини. Але, використовуючи скринінгові методи, педіатри, неврологи, сімейні лікарі або батьки, мають змогу

ATEC — анкета для оцінки ефективності лікування аутизму (ATEC) була розроблена Інститутом дослідження аутизму (ARI) для того, щоб допомогти батькам, лікарям і дослідникам оцінити ефективність застосування різних методів лікування аутизму, використовування дієт та терапій.

Для офіційного встановлення діагнозу аутизм необхідно звернутись до лікаря психіатра. Встановити діагноз аутизм психіатр має право після 3х років дитини. Для виключення помилки при встановленні діагнозу в розвинутих країнах використовують так званий «золотий стандарт» діагностики – тести АDOS (Шкала Спостереження для Діагностики Аутизму) та ADI-R(Інтерв'ю Діагностики Аутизму.

Поставити дитину на облік психіатр може тільки з дозволу батьків. Це необхідно, якщо ви погоджуєтесь оформити інвалідність на дитину.


Для чого оформляти дитині с аутизмом статус інваліда?

Інвалідність оформляється після офіційного встановлення діагнозу. Для встановлення інвалідності необхідно пройти обстеження. Для цього немає необхідності проходити госпіталізацію. Це можливо зробити амбулаторно. Інвалідність при аутизмі може бути встановлена до 18 років. Для встановлення підгрупи А або Б існують різні критерії Підгрупа А встановлюється в тому випадку, коли дитина потребує постійного нагляду та супроводу.

Розмір виплат (необхідно уточнити) Крім виплат дитина з інвалідністю має право на отримання безкоштовних ліків, путівок на оздоровлення. В Індивідуальну програму розвитку дитини має бути вписані ті терапії, які потребує дитина для абілітації. Маючи ІПР, ви можете звертатись до територіальних центрів реабілітації.


Доктор запевняє, що в моєї дитини не аутизм, а спектр аутизму – що це значить? Моїй дитині поставили діагноз ЗПР (затримка психічного розвитку) з рисами аутизму – це не аутизм?

Психіатри в Україні використовують для діагностики МКХ-10. За цією класифікацією дитина може отримати або діагноз дитячий аутизм, атиповий аутизм, синдром Аспергера, рідше - інший дезинтегративний розлад дитячого віку, гіперактивний розлад з розумовою відсталістю та стереотипними рухами. Разом всі ці діагнози складають розлади спектру аутизму. Діагноз Затримка психічного розвитку з рисами аутизму не медичний та не дає можливості оформити інвалідність, разом з тим, це ще й вводить батьків в оману та не дає розуміння необхідності своєчасно звертатись до фахівців.

В 2013 році в США на зміну DSM IV була прийнята нова редакція DSM V в якій всі діагнози, що перелічені вище та раніше входили в розділ Глибокі порушення розвитку поєднані в розділ Розлади спектру аутизму та відрізняються ступенем важкості,а не назвами синдромів. На черзі перегляд МКХ.

Також дуже часто батьки не розуміють чим відрізняється високо функціональний аутизм та синдром Аспергера – при синдромі Аспергера дитина не має значного порушення розвитку мовлення та комунікативних здібностей та інтелектуального розвитку. Діти з високо функціональним аутизмом не мають значного відставання в інтелектуальному розвитку.

13 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Проблеми зі сном при аутизмі, причини.

Оригинал статьи здесь: Sleep problems in autism, explained Перевод на русский: Светланы Дидух - Романенко Ханна Фурфаро / 13 ноября 2017 года Хороший сон не гарантирован никому из нас, но для многих л

bottom of page